Dragi iubitori de artă manuală,
M-am hotărât să pun cap la cap şi instrucţiunile pentru cum să faci ciucuri şi să-i ataşezi la orice tip de şal într-un articol separat pentru ca să fie mai uşor de urmărit şi învăţat.
Făcutul şi ataşatul ciucurilor la un şal nu mai fac parte din atribuţiile mele. Acum mama sau sora mea se ocupă de această treabă. Ele îmi sunt de mare ajutor când vine vorba de lucruri delicate precum măsuratul, cusutul aţelor, tăiatul, cosmetizarea, etc. Îmi amintesc că nici înainte de accidentul cerebral nu mi-a plăcut în mod deosebit să fac ciucuri şi să-i ataşez la un şal, deoarece nu îmi ieşeau perfecţi. Erau ba prea scurţi şi groşi, sau prea lungi şi subţiri. Dar, după 2 ani de croşetat peste 50 de şaluri şi 5 pături, eu, mama şi sora mea am găsit o formulă pentru a face ciucurii după inima noastră. Dar asta nu înseamnă că este şi pe gustul vostru. Ochiul estetic din fiecare ne „şopteşte” fiecăruia cum să arate viitorul proiect croşetat. Trebuie doar să-l ascultăm şi să îmbinăm tehnicile învăţate după propria imaginaţie.
Sfaturi:
1. Cea mai mare problemă pe care o veţi întâmpina atunci când faceţi ciucuri este cantitatea de fir de lucru necesară. Acest lucru depinde foarte mult de tipul de şal pe care doriţi să îl croşetaţi. Este un şal mare? Unul mic, ca o eşarfă? Totul este preferinţă personală. Mie, spre exemplu, îmi plac şalurile gigant cu care te poţi acoperi toată pe timpul serilor răcoroase. De aceea am început să fac ciucuri mai lungi şi mai groşi. Dar acest lucru necesită mai mult fir şi mai multă muncă. Pentru şalurile mai mici, cred că se potrivesc de minune atât ciucurii mai scurţi cât şi cei lungi. Pentru că sunt atât de multe posibilităţi, vă sfătuiesc să vă gândiţi de la început ce tip de şal doriţi şi ce tip de ciucuri să ataşaţi pentru a lua cantitatea necesară de fir de lucru.
2. Având în vedere primul punct, faceţi un obicei din a lua 1-2 ghemuri în plus atunci câd doriţi să lucraţi un proiect de mari dimensiuni. Acest lucru a fost, de multe ori, o greşeală fatală pentru mine atunci când croşetam un şal. Întotdeauna mă zgârceam pentru câţiva bănuţi în plus şi nu luam suficient de mult fir pentru a lucra şalul aşa cum mi-l doream. De aceea vă sfătuiesc să cumpăraţi întotdeauna 1-2 ghemuri în plus. Nu vă faceţi griji, firul rămas sigur va putea fi folosit pentru alte proiecte croşetate de dimensiuni mai mici.
3. Tot experimentând, am ajuns să fac ciucuri folosind alt tip de fir decât cel cu care am lucrat şalul. Am procedat aşa cu şalurile croşetate cu fir gros, din lână. Am făcut ciucurii dintr-un fir foarte subţire. Vă avertizez că aveţi nevoie de răbdare şi de multă atenţie pentru acest tip de ciucuri.
Mă opresc aici cu vorbăraia şi să încep să vă explic cum să faceţi ciucuri şi să-i ataşaţi la orice tip de şal.
În primul rând veţi avea nevoie de fir de lucru, o foarfecă, un centimentru şi o croşetă mai mare decât cea cu care aţi croşetat şalul.
1. Pentru a face ciucuri lungi de 15-17cm, folosiţi centimetrul pentru a măsura un fir de 130-140cm. Tăiaţi firul cu foarfeca. Măsuraţi un alt fir de 130-140cm şi tăiaţi. Repetaţi până aveţi numărul necesar de fire. De exemplu, pentru un şal de 50 de rânduri veţi avea nevoie de 100 + 1 ciucuri (unul pentru vârf). Un singur fir va rezulta într-un ciucure foarte subţire. Dar dacă vă place aşa, atunci puteţi tăia 101 fire. Dar, dacă le vreţi mai groase continuaţi să tăiaţi. Noi am pus până şi 3 fire înmulţit cu 100, 300 de fire în total. Cu aproximaţie, vă vor tebui cam 420m de fir pentru a face acest tip de ciucuri.
2. Acum începeţi să împăturiţi firul. Indiferent de numărul de fire ales, trebuie să împăturiţi firele în jumătate de 3 ori.
Iată câteva exemple:
A. Dacă folosiţi 1 fir şi îl împăturiţi de 3 ori, va ieşi 1 ciucure cu 8 fire.
B. Dacă folosiţi 1 fir şi 1/4 , va ieşi un ciucure cu 10 fire.
C. Dacă folosiţi 1 fir şi 1/2, va ieşi un ciucure cu 12 fire.
D. Dacă folosiţi 2 fire, va ieşi un ciucure cu 16 fire.
C. Dacă folosiţi 3 fire, va ieşi un ciucure cu 24 fire.
Puteţi combina 1 ciucure cu 3 fire cu unul cu 2 fire. Aşa a făcut sora mea pentru şalul crocodil din imagine. Am făcut un şal foarte colorat şi mama a avut curajul să taie fire de 30cm de 5-7 culori diferite şi să facă ciucuri multicolori.
După cum am mai spus, alegerea este a voastră.
3. Acum, cu aceste fire împăturite în mod egal de 3 ori (16 fire în total), formaţi o buclă în mijloc, cât să poată intra croşeta.
4. Inseraţi croşeta recomandată în spaţiul unde trebuie ataşat ciucurele ( spaţiul de 1 ochi de lanţ dintre cele două seturi de 3 picioruşe mari, sau în spaţiul de 1 ochi de lanţ din mijlocul unui solz de crocodil). Aveţi grijă ca şalul să fie pe faţă şi să inseraţi croşeta de jos în sus.

5. Inseraţi croşeta prin bucla mare, chiar în mijloc. Aveţi grijă să prideţi toate firele. Trageţi uşor bucla prin spaţiul de 1 ochi.


6. Acum urmează partea mai dificilă. Deşi, tehnic, faceţi un nod, e mai greu puţin deoarece este foarte gros. Aveţi o buclă mare pe croşetă. Nu o strângeţi prea tare. Luaţi pe croşetă toate firele şi trageţi-le prin buclă. Acum aveţi o nouă buclă, care să nu fie prea strânsă.. Trageţi uşor această buclă, având grijă ca toate firele să iasă.


7. Ajustaţi ciucurele, asfel încât nodul să arate cât mai estetic. Cosmetizaţi cu foarfeca firele mai lungi.

Cam asta este tot. Cred că v-am speriat puţin la început, îmi pare rău. Doar că nu îmi plăcea în mod deosebit să-i fac. Dar îmi place foarte mult şalul cu ciucuri, aşa că se merită orice efort. Sfatul meu e să exersaţi cât mai mult pentru a vă perfecţiona.
Dacă preferaţi instrucţiunile video, iată şi tutorialul video pe canalul nostru pe YouTube:
Bineînţeles că sunt şi alte metode de a face ciucuri, unele mai simple, altele mai grele. Dar, momentan, este metoda mea preferată. Pe viitor voi adăuga şi alte metode, după cum îmi va veni inspiraţia.
Sper că instrucţiunile vă sunt de folos.
Spor la făcut ciucuri,
Cătălina ( de la Meşteşugăresele)