Dragi iubitori de artă manuală,
După 2 ani şi jumătate de când am croşetat ultima oară, am început să practic din nou arta, dar la nivel de începător. Am început să croşetez o pătură folosind tehnica Granny în linie dreaptă. Va fi dăruită terapeutului meu de bioenergie care mă tratează gratis.
Acest articol nu vă va învăţa cum să croşetaţi punctul de lucru Granny în linie dreaptă, ci vă va arăta aventura mea legată de prima pătură croşetată de când sunt nevăzătoare. Totuşi, dacă doriţi să învăţaţi această tehnică, puteţi viziona tutorialele mele video mai vechi, cu menţiunea că acestea sunt în limba engleză. Iată link-urile: Partea 1; Partea a 2; Partea a 3; Partea a 4.
Aşa arată o pătură croşetată folosind tehnica Granny în linie dreaptă. Am croşetat această pătură acum câţiva ani şi nu-mi mai amintesc ce materiale am folosit. Este mai mică ca dimensiune. Pătura pe care vreau să o fac va fi dublă.
Mama mi-a cumpărat 10 ghemuri de lână, dar cred că voi avea nevoie de o cantitate dublă. Firul este 100% acril. Fiecare scul cântăreşte 75g. Lungimea firului – 210m. Conform etichetei, puteţi folosi o croşetă de 3.5mm, dar eu am ales să o folosesc pe cea de 6mm pentru că este mai uşor pentru mine să o ţin.
Tehnica de croşetat Granny în linie dreaptă se lucrează folosind multipli de 4. Am lucrat un lanţ de bază de 300 de ochiuri , deoarece vreau să croşetez o pătură pentru un pat dublu. Apropo, am decis să croşetez pe lungime. Dacă vreţi să croşetaţi pe lăţime va trebui să lucraţi un lanţ de bază mai scurt. De exemplu, puteţi lucra un lanţ de 200 de ochiuri pentru o pătură de pat dublu. Pentru că am tendinţa să trag şi să întind de ochiuri, am hotărât să lucrez un rând de picioruşe mici pentru a face lanţul de bază mai solid (imaginile 2-4). Tutorialele mele video nu vă vor arăta acest rând de picioruşe mici. Recunosc că m-a ajutat şi mama. Am tendinţa de a sări ochiuri sau să lucrez mai multe puncte de lucru în acelaşi ochi.
Abia acum am început să lucrez adevăratul rând al păturii. Dacă vă amintiţi, acest punct de lucru se lucrează în seturi de 3 picioruşe mari , numite şi scoici. După ce lucraţi setul de 3 picioruşe mari, lucraţi un ochi de lanţ, apoi săriţi peste următoarele 3 ochiuri de lanţ de pe lanţul de bază. În al 4-lea ochi de lanţ veţi lucra un nou set de 3 picioruşe mari. (Imaginea 5)
Primul rând de seturi de picioruşe mari de culoare albă a fost terminat. Sunt 225 de picioruşe mari, adică 75 de seturi (scoici) şi 75 de spaţii de un ochi de lanţ. (Imaginea 6) Mama m-a ajutat din nou, dar începând cu următorul rând îmi va fi mult mai uşor să lucrez datorită acelor spaţii de ochi de lanţ. Îmi vor da mai multă libertate de atingere.
Culorile alb şi negru vor fi schimbate la 2 rânduri. Imaginea 7 vă arată cum am ataşat culoarea neagră şi cum am lucrat câteva seturi de picioruşe mari. Primul rând folosind culoarea neagră a fost încheiat. (Imaginea 8) Şase rânduri terminate. Aşa arată contrastul de culoare. (Imaginea 9) Acesta va deveni mai evident pe măsură ce avansez cu lucrarea.
Câteva date tehnice: cu un scul de 75g am lucrat 4 rânduri; mi-a mai rămas doar un ghemuleţ de aprox 10g pe care vreau să-l folosesc pentru a face ciucuri pe margine; până acum am folosit 2 scule. Pătura are o lungime de 250cm şi o lăţime de 15cm, până acum. (Imaginea 10)
Am aşezat lucrarea pe pat ca să vă faceţi o părere în legătură cu dimensiunile ei, momentan. Am terminat 4 sculuri de lână. Am lucrat 17 rânduri. Acum are o lăţime de 25cm. (Imaginea 11) Ca şi idee, îmi ia cam 30-40 minute pentru a termina un rând şi pot să lucrez între 6 şi 8 rânduri pe zi.
Am rugat-o pe mama să-mi mai cumpere 20 de ghemuri. Mi-a luat ultimele 18 pe care vânzătoarea le mai avea, 10 negre şi 8 albe. Ce noroc pe capul meu!!! Apropo, un ghem a costat 6 lei. Aşadar, materialul pentru pătură a ajuns la aprox. 170 lei. (Imaginea 12)
Am terminat primele 10 scule. Au fost suficiente să croşetez o treime din pătură. Asta înseamnă 40 de rânduri, adică aprox. 60cm lăţime. (Imaginile 13-14)
Jumătate din pătura este gata. 14 din cele 28 de ghemuri au fost folosite pentru a croşeta 58 de rânduri. Pătura are 93cm. Puteţi ghici ce înălţime am? 🙂 Pătura se face din ce în ce mai mare şi devine tot mai greu pentru mine să o întorc când termin un rând şi încep un altul. (Imaginile 15-17)
Au trecut 3 săptămâni de când am început să lucrez la pătură. 3/4: e aproape gata. Pătura are 250 cm lungime şi 140 cm lăţime. Am folosit 22,5 ghemuri de lână pentru a croşeta 96 de rânduri. (Imaginea 18) Din păcate, am răcit cam rău, ceea ce mi-a întârziat lucrarea cu câteva zile. Am scăzut la 2-4 rânduri pe zi. Mi-a luat două săptămâni să mă fac bine.
A cincea săptămână şi lucrez ultimul rând de picioruşe mari. Termin pătura în alb ca să se asorteze cu primul rând. I-am cerut ajutorul mamei pentru a termina pătura. A fost necesar adăugarea unui rând de picioruşe mici la final. Mi-a fost teamă că voi sări peste ochiuri, aşa că mama a croşetat acest rând pentru mine. A lucrat 1 picioruş mic deasupra fiecărui picioruş mare de pe ultimul rând şi un picioruş mic în fiecare spaţiu de un ochişor. (Imaginile 19-20)
Atâta lână mi-a rămas din cele 28 de ghemuri. Aprox. 300g în total. Ghemuleţele de lână rămase vor fi folosite pentru a lucra ciucurii. (Imaginea 21) Ne-am hotărât să facem ciucurii de 10cm lungime. Mama a tăiat un fir de lână lung de 110cm ca exemplu. (Imaginea 22) Vroiam să facem mai mulţi ciucuri deodată. Având ca exemplu firul tăiat de mama, am măsurat alte 10 fire, apoi alte 10 fire şi aşa mai departe. (Imaginea 23) Fiecare fir a fost împăturit şi apoi întrodus în fiecare spaţiu de un ochi folosind o croşetă mai mare. Apoi sora mea a tăiat capetele cicurilor pentru a-i egala şi termina. (Imaginile 24 – 25) Mama a făcut 200 de ciucuri, alternând culorile. Ciucurii au fost adăugaţi pe trei margini ale păturii. (Imaginea 26)
Imaginea 27 arată pătura fără ciucuri, iar iamginea 28 arată pătura finisată pentru un pat dublu. Iată dimensiunile finale ale păturii: lăţime-200cm, cu ciucuri, 180cm fără ciucuri; lungime-260cm cu ciucuri, 250cm fără ciucuri. 24 de ghemuri au fost folosite pentru a lucra 110 rânduri. 4 ghemuri au fost folosite pentru a face ciucurii. A mai rămas şi puţină lână în plus. Am folosit o croşetă de 6mm
Mi-a luat 5 săptămâni pentru a croşetat această pătură în alb şi negru. I-am dăruit-o terapeutului meu de bioenergie acum 2 săptămâni şi a fost foarte plăcut surprins.
– Cât trebuie să-ţi dau pe ea? m-a întrebat.
– E artă pentru artă, i-am răspuns eu şi m-a îmbrăţişat de vreo 5 ori.
M-am bucurat mult că i-a plăcut şi mă bucură şi mai mult faptul că şi vouă, dragi iubitori de artă manuală, vă place această primă pătură croşetată ca şi o persoană nevăzătoare.
Mai multe poze cu pătura terminată:
Cu bine,
Meşteşugăresele.
Draga mea m-ai impresionat, ma tot gandeam sa fac si eu paturica din patrate crosetate, dar aceasta facuta de tine este superba, e mult msi frumoasă asa cu dungi. Am sa iti urmez modelul si eu vreau sa o daruiesc. Multa sanatate.