Dragi iubitori de artă manuală ,
Am pus cap la cap tiparul pentru o sacoșă de piață croșetată folosind punctul de lucru ”granny în linie dreaptă” ca punct de lucru principal în urmă cu ceva timp . Am rugat-o după aceea pe mama să îmi pună instrucțiunile în practică și iată ce a reușit să facă ! O sacoșă foarte frumoasă , utilă și practică , absolut perfectă pentru piață , când vă aflați la cumpărături de produse și obiecte cu o greutate ușoară sau medie . Desigur că nu veți putea căra câteva kilograme de cartofi și de roșii cu această sacoșă , însă este chiar grozavă când e vorba de plante , precum legături de mărar și de pătrunjel , de reviste și ziare sau chiar de cumpărăturile voastre cântărind în ghemuri și scule de lână !
Materiale și instrumente necesare lucrului :
Mama a folosit aproximativ 4 ghemuri de fir foarte gros , fără etichetă ( deci fără brand ) , dintr-o compoziție de acryl și bumbac ( procentaj de 50% fiecare tip de material ) . De fapt recomand să folosiți un tip de fir cu cel mai ridicat grad de compoziție de bumbac , de preferat chiar 100% bumbac . Fiecare ghem a avut aproximativ 100 m în lungime de fir . Mama a folosit o croșetă de 7 mm pentru a executa corpul principal al sacoșei și o croșetă de 6 mm pentru a croșeta bentița de margine și toartele sacoșei . Ca să lucrați cu mărimi atât de mici ale croșetei în combinație cu un fir atât de gros ar putea părea ciudat și dificil sau provocator , dar este o măsură necesară pentru a evita ca sacoșa să nu se lăbărțeze prea curând !
Baza sacoșei de piață se croțetează în cercuri și are formă rotundă . Iată cum trebuie procedat pentru a lucra baza sacoșei :
Rândul 1 : Folosind croșeta de 7 mm lucrați un lanț de 4 ochișori ; uniți cu primul ochișor executat folosind un picioruș alunecat pentru a forma un inel ; executați un lanț de 3 ochișori ( echivalează cu un picioruș mare aici și în continuare ) ; lucrați 11 piciorușe mari în interiorul inelului ; uniți cu primul ochișor de sus al lanțului de 3 ochișori de început cu un picioruș alunecat . ( 12 piciorușe mari pe rândul 1 )
Rândul 2 : Lucrați un lanț de 3 ochișori ; 1 picioruș mare în același loc ca lanțul de 3 ochișori de început ( adică în primul ochișor de sus al lanțului de 3 ochișori de pe rândul precedent ) ; câte 2 piciorușe mari în fiecare din următoarele 11 piciorușe mari de pe rândul anterior ; uniți cu primul ochișor de sus al lanțului de început folosind un picioruș alunecat . ( 24 de piciorușe mari pe rândul 2 )
Rândul 3 : Lucrați un lanț de 3 ochișori ; 2 piciorușe mari în următorul picioruș ; * 1 picioruș mare în următorul picioruș ; 2 piciorușe mari în următorul picioruș * ; repetați de la * de la * până la sfârșitul rândului ; uniți cu primul ochișor de sus al lanțului de început folosind un picioruș alunecat . ( 36 de piciorușe mari pe rândul 3 )
Rândul 4 : Lucrați un lanț de 3 ochișori ; 1 picioruș mare în următorul picioruș mare ; 2 piciorușe mari în următorul picioruș mare ; * 1 picioruș mare în următorul picioruș mare ; 1 picioruș mare în următorul picioruș mare ; 2 piciorușe mari în următorul picioruș mare * ; repetați de la * la * până la sfârșitul rândului ; uniți cu primul ochișor de sus al lanțului de început folosind un picioruș alunecat . ( 48 de piciorușe mari pe rândul 4 )
Rândul 5 : Lucrați un lanț de 3 ochișori ; 1 picioruș mare în următorul picioruș mare ; 1 picioruș mare în următorul picioruș mare ; 2 piciorușe mari în următorul picioruș mare ; * câte un picioruș mare în fiecare din următoarele 3 piciorușe mari ; 2 piciorușe mari în următorul picioruș mare * ; repetați de la * la * până la sfârșitul rândului ; uniți cu primul ochișor de sus al lanțului de început folosind un picioruș alunecat . ( 60 de piciorușe mari pe rândul 5 )
Rândul 6 : Lucrați un lanț de 3 ochișori ; câte un picioruș mare în fiecare din următoarele 3 piciorușe mari ; 2 piciorușe mari în următorul picioruș mare ; * câte un picioruș mare în fiecare din următoarele 4 piciorușe mari ; 2 piciorușe mari în următorul picioruș mare * ; repetați de la * la * până la sfârșitul rândului ; uniți cu primul ochișor de sus al lanțului de început folosind un picioruș alunecat . ( 72 de piciorușe mari pe rândul 6 )
Asigurați-vă că ați lucrat numărul corect de piciorușe pe fiecare rând . Acest detaliu e foarte important ! Acum că baza genții este finalizată , haideți să continuăm cu corpul principal al proiectului nostru . Puteți vedea din poze că această parte a sacoșei arată ca un fel de plasă . Acest lucru se datorează faptului că am instruit-o pe mama să utilizeze punctul de lucru numit ”granny on the straight” care ar putea fi tradus prin ”granny în linie dreaptă” și care folosește numeroase spații de un ochișor și seturi de 3 piciorușe mari . Nu mai este necesar să creștem dimensiunea sacoșei de aici înainte . Continuați să lucrați cu croșeta de 7 mm .
Rândul 7 : Lucrați un picioruș alunecat în următorul picioruș mare de pe rândul precedent ; un lanț de 3 ochișori ; 2 piciorușe mari în același picioruș mare ca lanțul de 3 ochișori executat anterior ; 1 ochișor de lanț ; săriți peste următoarele 3 piciorușe mari ale cercului ; * 3 piciorușe mari în următorul picioruș ; 1 ochișor de lanț ; săriți peste următoarele 3 piciorușe mari * ; repetați de la * la * până la sfârșitul rândului ; uniți cu primul ochișor de sus al lanțului de 3 ochișori de început cu un picioruș alunecat ; un lanț de 3 ochișori și întoarceți proiectul pe interior . ( 18 seturi a câte 3 piciorușe mari fiecare și 18 spații de un ochișor pe rândul 7 )
Rândul 8 : 2 piciorușe mari în același spațiu de 1 ochișor ca și lanțul de 3 ochișori de început ; 1 ochișor de lanț ; săriți peste următorul set de 3 piciorușe mari ; * 3 piciorușe mari în următorul spațiu de un ochișor ; 1 ochișor de lanț ; săriți peste următorul set de 3 piciorușe mari * ; repetați de la * la * până la sfârșitul rândului ; uniți cu primul ochișor de sus al lanțului de 3 ochișori de început cu un picioruș alunecat ; un lanț de 3 ochișori și întoarceți proiectul pe cealaltă parte . ( 18 seturi a câte 3 piciorușe mari fiecare și 18 spații de un ochișor pe rândul 8 )
Rândul 9 : Repetați rândul 8 până ce sacoșa va măsura lungimea dorită . Vă puteți opri la orice dimensiune preferați !
Observați cum sacoșa voastră de piață începe să capete formă și dimensiuni ? Nu vă îngrijorați dacă vi se pare că sacoșa se lungește prea mult ! Mama a fost teribil de speriată că sacoșa va ajunge să fie prea mare , prea lungă și lăbărțată , dar în cele din urmă a constatat că a ieșit absolut perfectă ca dimensiuni ! Dar dacă totuși vi se pare că devine prea lungă , vă puteți opri din a lucra mai multe rânduri folosind punctul de lucru ”granny” în orice moment al proiectului , reducând dimensiunea sacoșei pentru a se potrivi mai bine gusturilor voastre . Au mai rămas numai câțiva pași până la finalizarea proiectului și voila ! Veți fi mândrii posesori ai unei sacoșe de piață pe care ați lucrat-o singuri ! De aici înainte lucrați cu croșeta de 6 mm .
Rândul 20 : Repetați rândul 8 , dar săriți peste executarea ochișorului de lanț dintre seturile de 3 piciorușe mari .
Rândul 21 : Lucrați un picioruș alunecat în al 2-lea picioruș mare al setului de 3 piciorușe mari , unde ați terminat rândul anterior și lucrați un ochișor de lanț ; 3 piciorușe mici în același picioruș mare ca ochișorul de lanț anterior ; săriți peste ultimul picioruș mare al setului respectiv de 3 piciorușe și peste primul picioruș al următorului set ; * 3 piciorușe mici în al 2-lea picioruș mare al setului respectiv ; săriți peste ultimul picioruș al setului și peste primul picioruș al setului următor * ; repetați de la * la * până la sfârșitul rândului ; uniți cu primul picioruș mic al primului set de 3 piciorușe mici cu un picioruș alunecat ; continuați să lucrați un ultim picioruș alunecat în al 2-lea picioruș mic al setului respectiv , plus un ochișor de lanț . ( 18 seturi de piciorușe mici pe rândul 21 , fără niciun spațiu de un ochișor de lanț )
Rândul 22 : 3 piciorușe mici în al 2-lea picioruș mic al setului de 3 piciorușe mici , ca și ochișorul de lanț ; săriți peste al treilea picioruș mic al setului respectiv și peste primul picioruș mic al setului următor ; * 3 piciorușe mici în al doilea picioruș mic al setului respectiv ; săăriți peste al treilea picioruș mic al setului și peste primul picioruș din setul care urmează * ; repetați de la * la * până la sfârșitul rândului ; uniți cu primul picioruș mic al primului set de 3 piciorușe mici cu un picioruș alunecat ; continuați să lucrați un ultim picioruș alunecat în al 2-lea picioruș mic al setului respectiv , plus un ochișor de lanț . ( 18 seturi de piciorușe mici pe rândul 22 , fără niciun spațiu de un ochișor de lanț )
Rândurile 23-30 : Repetați rândul 22 .
Haideți să trecem acum la executarea celor 2 toarte pentru sacoșa voastră de piață . Urmați instrucțiunile de mai jos pentru a lucra 2 bucăți identice . Continuați să lucrați cu croșeta de 6 mm .
Lucrați un lanț de 6 ochișori , dar lăsați un capăt cât mai lung al firului liber , veți avea nevoie de acesta pentru a atașa și a coasee toarta de sacoșă ; 1 picioruș mic în fiecare ochișor al lanțului ( 5 piciorușe mici în total ) ; 1 ochișor la sfârșitul rândului și întoarceți ; * 1 picioruș mic în fiecare din cele 5 piciorușe mici de pe rândul precedent ; 1 ochișor de lanț la sfârșitul rândului și întoarceți * ; repetați de la * la * până ce toarta va măsura lungimea dorită . Tăiați firul , dar lăsați o coadă lungă pentru cusut .
Am folosit termenul ”a coase” pentru a explica modul prin care veți atașa cele 2 toarte de sacoșă , însă sunt convinsă că ați remarcat și singuri că a coase un fir atât de gros și de rigid ar putea fi o sarcină tare provocatoare . Nu am decât ace din plastic pe acasă pe care le folosesc pentru cusut , iar mama a rupt deja câteva încercând să coasă lână mult mai subțire și mai ușoară . Ca atare , vă recomand să folosiți o croșetă , de preferat de o mărime mai mică , precum una de 5 mm sau de 5.5 mm de care să vă ajutați în timpul acestui ultim pas . Folosind această croșetă , atașați 2 cm din toartă pe una din laturile bentiței de margine pe care ați lucrat-o cu seturi de piciorușe mici , pe interiorul sacoșei . Utilizați cât mai multe piciorușe alunecate pentru a face asta , întrucât piciorușele alunecate sunt echivalentul cusutului în arta croșetatului . Asigurați-vă că nu trageți firul pe fața sacoșei . Păstrați-l pe spatele acesteia cât mai mult cu putință , din motive de estetică . Faceți același lucru cu capătul opus al toartei , atașandu-l de bentița de piciorușe mici , pe interiorul acesteia , apoi coaseți și a doua toartîă urmând aceleași instrucțiuni . Folosiți aceeași croșetă pentru a coase și a ascunde orice capăt de fir care ar fi putut rezulta în urma înnodării firelor de-a lungul lucrului .
Asta a fost tot , dragi prieteni ! Acum dați o fugă până la piață unde vă puteți mândri și expune sacoșa drăgălașă pe care ați lucrat-o ! De asemenea puteți încerca să învățați și pe alții să croșeteze o sacoșă de piață asemănătoare . În acest fel putem reduce utilizarea pungilor de plastic la piață ! M-aș bucura foarte mult dacă ați distribui fotografii ale sacoșelor voastre de piață pe pagina noastră de facebook pe care o puteți găsi în bara de alături și pe care vă invităm să o apreciați !
Vă mulțumesc că ați urmat aceste instrucțiuni și nu uitați să distribuiți !