apr. 012015
 

Dragi iubitori de artă manuală,

Bine v-am regăsit pentu un nou tutorial foto despre cum se croșetează un pulover ultracolorat numai bun de purtat prin casă sau pe afară in preajma sărbătorilor pascale. Și că tot veni vorba de sărbători, să sperăm că febra acestora nu va cuprins în totalitate și vă folosiți timpul liber, și așa destul de limitat, să vă relaxați făcând lucruri care vă plac.

Dar scopul acestui articol este să vă prezentăm cum să croșetați un pulover folosind pătratul solid granny, cum apare și în imaginile de mai jos.

Ați crede că acest articol vestimentar necesită multă bătaie de cap, dar lăsați-ne să vă asigurăm că nu este așa.

Haideți să începem, atunci!

Tehnici și puncte de lucru folosite: ochiuri de lanț, piciorușe mici, piciorușe mari, piciorușe alunecate (sau oarbe), pătratul solid granny.

Nivel: începători – intermediari.

Timp de lucru: aprox. 10 zile.

Mărime: L, 40.

Înainte de a începe instrucțiunile propriu zise, sunt câteva sfaturi pe care am dori să vi le împărtășim, pentru a vă face munca mai ușoară:

1. Pentru ca puloverul să fie cât mai colorat veți avea nevoie, bineînțeles, de cât mai multe culori. Firele de lucru pot fi resturi rămase de la proiecte croșetate sau tricotate anterior. Veți avea nevoie de aprox. 800 g de lână. De preferat, fiecare rând ar trebui lucrat folosind o culoare diferită. Pe de altă parte, aceste culori se pot repeta o dată la câteva rânduri. Croșetatul este o artă atât de permisibilă, încât puteți face ce vă taie capul, de exemplu, puteți lucra acest pulover folosind doar două culori contrastante.

2. Grosimea firului nu este la fel de importantă ca în cazul fesului urban. Totuși, recomandăm un fir potrivit de subțire. Pentru acest proiect s-au folosit fire de tip acrilic. Dacă folosiți un fir mai gros atunci măsurile bluzei vor fi diferite.

3. Veți avea nevoie de o croșetă de 5mm, una de 4mm, de o forfecuță pentru a tăia firele și de un centimetru. Toate aceste materiale sunt prezentate în imaginea de mai jos:(imaginea 1)

4. Păstrați tensiunea lucrului constantă de-a lungul proiectului. Ne referim la faptul că piciorușele lucrate trebuie să arate uniform pe fiecare rând.

5. Pentru că veți lucra cu foarte multe fire, veți avea multe capete libere. În cazul pătratelor solide granny, o nouă culoare va fi atașată de croșetă printr-un nod (imaginea 2), apoi introdusă în spațiul de de două ochiuri corespunzător colțurilor pătratului și atașată printr-un picioruș alunecat (imaginea 3). În cazul pieptului, al spatelui și al mânecilor schimbarea culorii se va face în mod asemănător.

6. Capetele libere ale firelor nu trebuie lăsate pe afară, cusutul ulterior al acestora este mult mai dificil, după părerea noastră. În schimb, încercați să croșetați peste aceste fire, ascunzându-le chiar în timpul lucrului (imaginea 4).

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 4

7. Veți lucra două pătrate tradiționale solide granny de aceleași dimensiuni. Fiecare pătrat va avea 20 de rânduri. La finalizarea fiecărui pătrat veți mai lucra 15 rânduri de piciorușe mari pe orizontală, pe una din laturile fiecărui pătrat, pentru a completa pieptul, respectiv spatele. Vor urma mânecile și apoi o margine finală de piciorușe mici la baza puloverului. Nu uităm nici de guler, care va fi ultimul element de adăugat.

Să ne apucăm de treabă.

Cum se croșetează cele două pătrate tradiționale solide granny:

Rândul 1: folosind prima culoare, lucrați 2 ochiuri de lanț (imaginea 5); [lucrați 3 piciorușe mari în primul ochi executat (imaginea 6); lucrați 2 ochiuri de lanț (imaginea 7)] x 4; uniți ultimul lanț de 2 ochiuri cu primul picioruș mare printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați (vor ieși: 3 piciorușe mari pe fiecare latură, 12 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț echivalente colțurilor pătratului) (imaginea 8).

Rândul 2: atașați o nouă culoare în oricare spațiu de 2 ochiuri de lanț printr-un picioruș alunecat (nu este necesar ca acest spațiu să fie cel unde a fost finalizat rândul precedent); lucrați 3 ochiuri de lanț (echivalează cu un picioruș mare aici și în continuare); lucrați 1 picioruș mare în același spațiu de 2 ochiuri de lanț ca lanțul de 3 ochiuri anterior (imaginea 9); lucrați câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele 3 piciorușe mari de pe rândul precedent (imaginea 10); * lucrați [2 piciorușe mari, 2 ochiuri de lanț, 2 piciorușe mari] în următorul spațiu de 2 ochiuri de lanț (imaginea 11); lucrați câte 1 picioruș mare în următoarele 3 piciorușe mari * ; repetați de la * la * de încă două ori; lucrați 2 piciorușe mari în primul spațiu de 2 ochiuri; lucrați 2 ochiuri de lanț; uniți cu lanțul de 3 ochiuri de început printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați; (vor ieși: 7 piciorușe mari pe fiecare latură, 28 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț) (imaginea 12)

Rândul 3: atașați o nouă culoare în oricare spațiu de 2 ochiuri de lanț cu un picioruș alunecat; lucrați 3 ochiuri de lanț; 1 picioruș mare în același spațiu de 2 ochiuri de lanț ca lanțul de 3 ochiuri (imaginea 13); câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele 7 piciorușe mari; (imaginea 14); * lucrați [2 piciorușe mari, 2 ochiuri de lanț, 2 piciorușe mari] în următorul spațiu de 2 ochiuri de lanț(imaginea 15); lucrați câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele 7 piciorușe mari * ; repetați de la * la * de încă două ori; lucrați 2 piciorușe mari în primul spațiu de 2 ochiuri; lucrați 2 ochiuri de lanț; uniți cu lanțul de 3 ochiuri de început printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați; (vor ieși: 11 piciorușe mari pe fiecare latură, 44 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț) (imaginea 16)

Rândul 4: atașați o nouă culoare în oricare spațiu de 2 ochiuri de lanț cu un picioruș alunecat; lucrați 3 ochiuri de lanț; 1 picioruș mare în același spațiu de 2 ochiuri de lanț ca lanțul de 3 ochiuri (imaginea 17); câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele 11 piciorușe mari; * lucrați [2 piciorușe mari, 2 ochiuri de lanț, 2 piciorușe mari] în următorul spațiu de 2 ochiuri de lanț(imaginea 18); lucrați câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele 11 piciorușe mari * ; repetați de la * la * de încă două ori; lucrați 2 piciorușe mari în primul spațiu de 2 ochiuri; lucrați 2 ochiuri de lanț; uniți cu lanțul de 3 ochiuri de început printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați; (vor ieși: 15 piciorușe mari pe fiecare latură, 60 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț) (imaginea 19)

Rândul 5: atașați o nouă culoare în oricare spațiu de 2 ochiuri de lanț cu un picioruș alunecat; lucrați 3 ochiuri de lanț; 1 picioruș mare în același spațiu de 2 ochiuri de lanț ca lanțul de 3 ochiuri (imaginea 20); câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele 15 piciorușe mari; * lucrați [2 piciorușe mari, 2 ochiuri de lanț, 2 piciorușe mari] în următorul spațiu de 2 ochiuri de lanț (imaginea 21) ; lucrați câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele 15 piciorușe mari * ; repetați de la * la * de încă două ori; lucrați 2 piciorușe mari în primul spațiu de 2 ochiuri; lucrați 2 ochiuri de lanț; uniți cu lanțul de 3 ochiuri de început printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați; (vor ieși: 19 piciorușe mari pe fiecare latură, 76 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț) (imaginea 22)

Mărimea pătratului crește cu fiecare rând în colțuri. Fiecărei laturi i se adaugă 4 piciorușe mari, așadar vor fi 16 piciorușe mari în plus pe fiecare rând. Folosind acest principiu, lucrați următoarele 15 rânduri pentru a finaliza un pătrat. Pentru a vă ajuta cu număratul, vom continua să adăugăm numărul de piciorușe de pe fiecare rând.

Rândul 6: (vor ieși: 23 piciorușe mari pe fiecare latură, 92 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 7: (vor ieși: 27 piciorușe mari pe fiecare latură, 108 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 8: (vor ieși: 31 piciorușe mari pe fiecare latură, 124 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 9: (vor ieși: 35 piciorușe mari pe fiecare latură, 140 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 10: (vor ieși: 39 piciorușe mari pe fiecare latură, 156 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț) (imaginea 23)

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 23

Rândul 11: (vor ieși: 43 piciorușe mari pe fiecare latură, 172 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 12: (vor ieși: 47 piciorușe mari pe fiecare latură, 188 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 13: (vor ieși: 51 piciorușe mari pe fiecare latură, 204 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 14: (vor ieși: 55 piciorușe mari pe fiecare latură, 220 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 15: (vor ieși: 59 piciorușe mari pe fiecare latură, 236 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 16: (vor ieși: 63 piciorușe mari pe fiecare latură, 252 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 17: (vor ieși: 67 piciorușe mari pe fiecare latură, 268 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 18: (vor ieși: 71 piciorușe mari pe fiecare latură, 284 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 19: (vor ieși: 75 piciorușe mari pe fiecare latură, 300 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț)

Rândul 20: (vor ieși: 79 piciorușe mari pe fiecare latură, 316 piciorușe mari în total, 4 spații de 2 ochiuri de lanț) (imaginea 24)

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 24

Cum se croșetează pieptul și spatele

(cele două bucăți se lucrează identic, rândurile se croșetează pe orizontală, pe oricare din laturile pătratului)

Rândul 1:: atașați o nouă culoare în oricare spațiu de 2 ochiuri de lanț (echivalentul unui colț al pătratului) printr-un picioruș alunecat ; lucrați 3 ochiuri de lanț (echivalează cu un picioruș mare aici și în continuare)(imaginea 25); 1 picioruș mare în următorul picioruș mare al laturii pătratului; câte 1 picioruș mare în fiecare picioruș mare de pe latura pătratului; 1 picioruș mare în următorul spațiu de 2 ochiuri de lanț; tăiați firul și înodați (81 de piciorușe mari în total) (imaginile 26, 27).

Rândurile 2-15: atașați o nouă culoare în ultimul picioruș mare executat pe rândul precedent printr-un picioruș alunecat; lucrați 3 ochiuri de lanț; 1 picioruș mare în următorul picioruș mare; câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele piciorușe mari de pe rândul precedent; 1 picioruș mare în lanțul de început de 3 ochiuri; tăiați firul și înodați. (81 piciorușe mari în total pe fiecare rând) (imaginile 28, 29).

Unirea pieptului cu spatele:

Cele două laturi ale puloverului se vor uni folosind piciorușe alunecate; introduceți croșeta în oricare spațiu de 2 ochiuri de pe latura opusă celei pe care ați lucrat 15 rânduri de piciorușe mari, simultan în ambele pătrate și se unesc printr-un picioruș alunecat; introduceți croșeta simultan în următorul picioruș mare de pe laturile ambelor pătrate și executași un picioruș alunecat, până la finalizarea rândului; tăiați firul și înodați (imaginea 30).

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 30

Umerii se unesc în mod asemănător, folosind tot piciorușe alunecate. Lăsați spațiu suficient în jurul gâtului. (imaginea 31)

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 31

După ce ați unit, bucurați-vă de proiectul dumneavoastră de până acum. Va arăta ca un ilic. Observați dacă sunteți mulțumiți de dimensiuni, de cusături și de culori.

Cum se croșetează mănecile

(se vor lucra în mod identic, în cerc):

Rândul 1: atașați oricare culoare în oricare picioruș mare, în spațiul aferent mânecii, printr-un picioruș alunecat; lucrați 3 ochiuri de lanț (echivalează cu 1 picioruș mare aici și în continuare); 1 picioruș mare în același picioruș mare ca lanțul de 3 ochiuri; câte 2 piciorușe mari pe orizontala fiecărui picioruș mare, în spațiul aferent mânecii până la finalizare; uniți ultimul picioruș mare executat cu lanțul de început de 3 ochiuri printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați. (60 piciorușe mari în total) (imaginea 32)

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 32

Rândurile 2-35: atașați o nouă culoare în oricare picioruș mare de pe rândul precedent printr-un picioruș alunecat; lucrați 3 ochiuri de lanț; lucrați câte 1 picioruș mare în fiecare din următoarele 59 de piciorușe mari; uniți ultimul picioruș executat cu lanțul de început de 3 ochiuri printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați (60 de piciorușe mari în total pe fiecare rând) (imaginea 33)

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 33

Cum se lucrează marginile și gulerul:

Veți lucra aceste elemente ale puloverului în cerc, folosind o croșetă de 4mm și piciorușe mici.

Marginea de jos a puloverului:

Rândul 1: atașați o nouă culoare în oricare spațiu de 2 ochiuri de pe latura de jos a puloverului, printr-un picioruș alunecat; lucrați 1 ochi de lanț; 1 picioruș mic în același spațiu; câte 1 picioruș mic în următoarele 79 de piciorușe mari de pe latura unui pătrat; 1 picioruș mic în următorul spațiu de 2 ochiuri; 1 picioruș mic în următorul spațiu de 2 ochiuri; câte 1 picioruș mic în următoarele 79 de piciorușe mari de pe latura celuilalt pătrat; 1 picioruș mic în următorul spațiu de 2 ochiuri; uniți cu primul picioruș executat printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați. (162 de piciorușe mici în total) (imaginile 34 , 35)

Rândurile 2-5: atașați o nouă culoare în oricare picioruș mic de pe rândul precedent, printr-un picioruș alunecat; 1 ochi de lanț; 1 picioruș mic în același picioruș mic ca și ochiul de lanț; câte 1 picioruș mic în fiecare din următoarele 161 de piciorușe mici de pe rândul precedent; uniți cu primul picioruș executat printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați. (162 piciorușe mici în total pe fiecare rând) (imaginea 36)

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 36

Marginile mânecilor:

Rândul 1: atașați o nouă culoare în oricare picioruș de pe rândul precedent printr-un picioruș alunecat; lucrați 1 ochi de lanț; introduceți croșeta în același spațiu ca ochiul de lanț si scoateți 1 buclă; introduceți croșeta în următorul picioruș și scoateți 1 buclă; luați 1 jeteu pe croșetă și scoateți prin toate cele 3 bucle de pe croșetă (imaginile 37, 38); * introduceți croșeta în următorul picioruș și scoateți 1 buclă; introduceți croșeta în următorul picioruș și scoateți 1 buclă; luați 1 jeteu pe croșetă și scoateți firul prin cele 3 bucle de pe croșetă * ; (imaginile 39,40)* repetați de la * la *; uniți ultimul picioruș cu primul picioruș executat, printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați. (30 de piciorușe în total) (imaginea 41)


Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 41

Rândul 2: atașați o nouă culoare în oricare picioruș de pe rândul precedent printr-un picioruș alunecat; lucrați 1 ochi de lanț; 1 picioruș mic în același picioruș ca ochiul de lanț; introduceți croșeta în următorul ochi și scoateți o buclă; introduceți croșeta în următorul ochi și scoateți o buclă; luați un jeteu pe croșetă și scoateți firul prin cele 3 bbucle de pe croșetă; * introduceți croșeta în următorul picioruș și scoateți 1 buclă; introduceți croșeta în următorul picioruș și scoateți 1 buclă; luați 1 jeteu pe croșetă și scoateți firul prin cele 3 bucle de pe croșetă * ; repetați de la * la *; uniți ultimul picioruș cu primul picioruș executat, printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați. (20 de piciorușe în total)

Rândurile 3-5: atașați o nouă culoare în oricare picioruș de pe rândul precedent, printr-un picioruș alunecat; lucrați 1 ochi de lanț; 1 picioruș mic în același picioruș ca ochiul de lanț; lucrați câte 1 picioruș mic în fiecare din următoarele 19 piciorușe de pe rândul precedent; uniți ultimul picioruș cu primul picioruș executat printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați.( 20 de piciorușe în total pe fiecare rând) (imaginea 42)

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 42

Cum se croșetează gulerul:

Atașați culoarea dorită în oricare picioruș mare din spațiul aferent gulerului printr-un picioruș alunecat; lucrați 1 ochi de lanț; 1 picioruș mic în același picioruș ca ochiul de lanț; câte 1 picioruș mic în fiecare picioruș din spațiul alocat gulerului; uniți ultimul picioruș cu primul picioruș executat printr-un picioruș alunecat; tăiați firul și înodați (imaginea 43).

Cum se croseteaza un pulover ultracolorat folosind patratul traditional solid granny

Imaginea 43

Felicitări! Ați terminat de croșetat un pulover ultracolorat. Bucurați-vă de el până nu vine căldura mare.

Spor la schimbat culori,
Meșteșugăresele.

  3 Responses to “Cum se croșetează un pulover folosind pătratul tradițional solid ”Granny””

  1. Can you do this in English please

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.